Voor 2020 moeten alle Vlaamse huizen een rookmelder hebben.
Verplicht of niet, rookmelders maken elk huis veel veiliger: ze redden levens in geval van brand!
Een overzicht van de wetgeving in België:
In Vlaanderen
Rookmelders zijn verplicht in:
- nieuwe woningen
- Gerenoveerde woningen (waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is)
- woningen gekocht vanaf 1 januari 2013 met een sociale lening
- De meeste huurwoningen: sociale woningen, studentenkamers en huurwoningen die vóór 1945 zijn gebouwd. Voor woningen na deze datum is de verplichting ingegaan per 1 januari 2019. Verhuurders zijn verplicht om de rookmelders te plaatsen, huurders om de batterijen te vervangen.
In een “onafhankelijke woning” (eengezinswoning, appartement of studio) moet op elke verdieping ten minste één rookmelder zijn aangebracht. In een gebouw met studentenkamers moet elke wooneenheid zijn uitgerust met een rookmelder. De rookmelder moet optisch zijn, de CE-markering dragen en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
Op dit moment is slechts 43% van de woningen uitgerust met een rookmelder. Tegen 2020 zullen alle Vlaamse woningen er een hebben.
In Brussel
Sinds 1 juli 2005 zijn rookdetectoren verplicht in huurwoningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is verplicht om een rookmelder te plaatsen in elke ruimte tussen de slaapkamer en de uitgang van het gebouw. De rookmelder moet een optische, goedgekeurde BOSEC zijn en is uitgerust met een lithiumbatterij voor een periode van meer dan 5 jaar, of is aangesloten op het elektriciteitsnet en uitgerust met een reservebatterij.
In Wallonië
Sinds 1 juli 2006 zijn rookdetectoren overal in Wallonië verplicht. Het aantal rookmelders hangt af van het type woning.
- Appartement: voor een appartement van minder dan 80 vierkante meter is een rookmelder noodzakelijk. Als het groter is, moet je er twee installeren.
- Huis: 1 rookmelder per verdieping is verplicht. Een tussenverdieping wordt beschouwd als een afzonderlijke verdieping. Als het oppervlak van een bouwlaag groter is dan 80 vierkante meter, moet je twee rookmelders plaatsen.
Als je volgens deze richtlijnen ten minste 4 rookmelders moet installeren, moet je ze met elkaar verbinden of heb je een gecentraliseerd detectiesysteem nodig.
In een gehuurd huis moet de eigenaar de rookmelders installeren. De huurder moet de batterijen vervangen. Je moet optische rookmelders installeren die voldoen aan de norm NBN EN 14604.